Bemutatkozunk                                                       
  200 férfi év zenékben és versekben

Márton András 

"1967-ben végezte el Színház- és Filmművészeti Főiskolát, és karrierje a Vígszínházban indult (1967–1969). Ezután 19691977 között a József Attila19771979 között a Madách19791982-ig a Nemzeti1982-ben a budapesti Katona József Színház alapító tagja volt. Négy szezont tölt el itt. 19861991 között a Radnóti Színház társulatában játszott. Főleg gyermekeknek szóló rajz-, és bábfilmek ismert szinkronhangja (Legkisebb Ugrifüles). 1991-ben a Merlin Színház egyik alapítója volt. Óraadóként oktatott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.
Közben rövid időt Finnországban töltött asztalosként, színészpedagógiai műveket fordított, Kaliforniában tanított. 1990-ben a Külügyminisztériumban dolgozott főosztályvezető-helyettesi beosztásban, majd 1991-ben megalapította a Los Angeles-i Főkonzulátust, amelynek 1995-ig főkonzuli rangú vezetője volt. 1997-ben tért haza az Egyesült Államokból, ahol tanított és vállalatot vezetett. Azóta a Pécsi Nemzeti Színháztagja.
 2001-től két és fél éven át, 2004-ig vezette a New Yorkban működő magyar kulturális missziót."
                                                                                                                                         /Wikipedia/
A Generatív Tanácsadó Irodával színész-trénerként működöm együtt immáron 8 éve. A közös munka és barátság egyik eredménye ez a CD, amelyen keresztül  a tréningtermen kívül, hangzó anyag formájában is közösen generáljuk a hangulatot Bene Jánossal (40).
János elküldte nekem a verseskönyvüket és megkért, stúdióban mondjam el azokat, amelyekkel magam is azonosulni tudok. Így ezek a versek az én szubjektív válogatásom alapján kerültek erre a korongra.


Katona Gergely Tamás 

Katona Gergely Tamás a.k.a. Greg Note - rézfúvós hangszerek:

"Mióta az eszemet tudom zenélek. Zeneiskolában 5 évet hegedültem, utána trombitával zenei érettségit szereztem, végül Jazz - Harsona Tanár és Előadómüvész diploma is került a fiókomba. Mindezek közben ének tanulmányokat is folytattam és ütőhangszereken is gyakoroltam...
Legújabb mániám az AKAI EWI 4000s nyúzása. /Ez egy elektromos fúvós szintetizátor.../ Játszottam x-el és y-al, itt és ott, ezt és azt, szép hazánkban és a nagyvilágban, számtalan zenekarban, több tucat lemezen... Célom: örömet szerezni, kizökkenteni, oldani, mosolyt csalni az emberek arcára. Ez sikerül is, mert közben én is jól érzem magam...

Ezen a lemezen az alábbi hangszereken játszom: furulya, trombita, pikolótrombita, harsona, tuba, EWI, hegedű, pozan, sansula. Énekelek, dobolok, nevetek, és a felvételek technikai részét is irányítottam.

Miként kerültem kapcsolatba a Bene  Jánosok verseivel, az egy külön regény mégpedig a kalandosabb fajtából. Később talán elmeséljük...

Web: 


Bene János 60

A versek születésem óta átszövik az életem. Előbb anyám és apám mondta őket nekem, de már elég korai gyermekkormomban viszonoztam nekik a rímeket. Később lányok asszonyok fülébe súgtam vagy kiabáltam rímekbe szedett vallomásaim. Bárhol és bármikor előtörhetnek belőlem a sorok, amelyeket a legritkább esetben szoktam leírni. Azok a versek maradtak meg, amelyeket valaki lejegyzett vagy rögzített más formában.
A legtöbb versem pusztába kiáltott szó maradt, a pillanat szennye vagy ékköve, mikor miként sikerült.
János fiam a 60-ik születésnapom ürügyén kiadott egy könyvet, amelyben 60 versemet válogatta bele Réthy Emese, aki a könyvet szerkesztette. Ezekből választotta ki Márton András azokat, amelyeket magáénak érzett.Örülök ha olvassák, hallgatják soraim.


Web:
http://www.benejanos.hu/Bene János 40

Tulajdonképpen ez a CD már huszonöt éve készül.  
Bár akkoriban már túl voltam jó néhány gyermekkori élményen, amelyek során verspályázatokon és szavaló versenyeken arattam kisebb nagyobb sikereket. Kamasz éveimbe elcsábított a gitár és a zenekar alapítási vágy a versektől, de azért nem teljesen. Nota Bene néven apám verseit mondtam el, miközben Szekeres Zoltán barátommal (aki ennek a cd-nek a borítóját készítette) igyekeztünk zongorával és gitárral fokozni azokat az érzéseket, hangulatokat, amelyeket a versek számunkra jelentettek. Néhány felvételt a mai napig megőriztem, ha úgy adódik, majd feltöltök ide néhányat. 

Akkoriban is és manapság még inkább nehéz megmondani milyen haszna lesz az olvasónak abból, ha versekkel múlatja az időt. Nekem erős meggyőződésem, részben a verseknek köszönhetem azt a közel húsz éves tréneri pályafutást, amelyet magaménak tudhatok. Szókincsben, kiállásban, az érzések, gondolatok kifejezésében meghatározó alapokat adott számomra az irodalom.

A hivatásom egyik ajándék, mivel napról napra az a feladatom, hogy előremozdítsam más emberek és szervezetek életét, hogy a saját válságaimat nem babusgathatom sokáig. Ebben is a versírás a megoldás az életemben, hiszen kiírom, kisírom magamból ami feszít, másnap erőt és a hitet sugárzom újra. 

Apám 60 éves volt én pedig éppen az évben 40, így adta magát az ötlet, egy közös kötetben 60/40 arányban nyilvánosságra hozzuk egy részét azoknak a verseknek, amelyeket a fiókok mélyén őriztünk. Csapatmunka

Elég gyámoltalanok voltunk mindketten ezért Réthy Emesére bíztuk a válogatást és a kötet szerkesztését.
Mindkét kiadványt Horváth Györgyi kolléganőm gondos szervező munkájának köszönhetünk.
Szekeres Zoltán barátom készíttette mindkét borítót.  
Budai László barátom rajzai illusztrálják a verseskönyvet.

Később, amikor Márton András barátomat megkértem mondjon el stúdióban verseket a kötetből, szintén szabad kezet kapott a választásban. Katona Gergely Tamás végtelen kreativitását is igyekeztem nem korlátozni, inkább próbáltam lépést tartani vele, nem mindig volt könnyű. Viszont míg élek mosolyogni fogok, amikor visszagondolok a közös stúdió munkára. Emlékszem, nemcsak nevettünk, amikor az édesanyám halála kapcsán született versem felvétele közben könnyezve furulyált, az egy alkotói barátság meghatározó mérföldköve volt. A vers végén a furulya vibrátó nem véletlen, nem is szándékos, viszont nagyon őszinte.


Nagyon nagy volt a csábítás egyedül csinálni mindent, elmondani úgy ahogy én érzem, és a saját hangulataim alapján zenével illusztrálni a verseket.  
A végeredményt hallgatva érzem igazán mennyire más minőséget kaptak a sorok barátaim megtisztelő közreműködésével. 


Apám 60 és az én 40 évemhez hozzáadódik még  András és Gergő 100 éve, az az 200 férfi év
minden fájdalma és gyönyöre érződik a hangulatokon, amit közösen hoztunk létre. 

Web: